Чиновниците от Евросъюза яко притискат украинските политици и заявяват в прав текст: страната ще получи втория транш от 600 млн. евро финансова помощ, но ако отмените мораториума за експорт на дървесина.
Този унизителен факт е признат от вицепремиера по въпросите на евроинтеграцията Ивана Климпуш-Цинцадзе по украинска телевизия, цитирана от rusvesna.net.
 

„За съжаление това е големият проблем, защото това е единственият въпрос, който блокира получаването на по-нататъшни помощи от страна на ЕС, макрофинансова помощ, не кредитна” – разказала Климпуш-Цинцадзе за състоянието на преговорите с европейските колеги.
 
Тази помощ от 1,8 млрд. евро трябваше да бъде предоставена на Украйна на три транша, като първият е предоставен още през 2015 г., а вторият е отложен с година. В ЕС не без основание възприемат забраната на Украйна да изнася дървесина като нарушаване на заробващото споразумение за асоциирането.
 
Хора от властта обаче са заинтересовани от продължаване на мораториума, тъй като могат да изнасят контрабандно дървесина и вече са получили далеч над 600 млн. евро.
 
Превод и редакция: БЛИЦ