Нападението срещу спортистите от Шри Ланка, извършено днес в пакистанския град Лахор, много прилича на терористичните актове през ноември в Мумбай, когато загинаха около 200 души, смята пакистанската полиция.
По думите на началника на полицията в провинция Пунджаб Халед Фарук, цитиран от АФП, използваната от терористите в Лахор тактика е повторение на диверсионната тактика на мумбайските терористи.
Той отбеляза, че нападателите са били отлично подготвени, а действията им са били добре координирани. Фарук предположи, че терористите от Лахор са били пущуни /народ, който живее в северозападната част на Пакистан/. Според него нападението е било насочено точно срещу спортистите от Шри Ланка и те са имали късмет, че никой от тях не е загинал.
ЛентаРу припомня, че тази сутрин близо до стадиона “Кадафи” беше обстрелян автобуса, с който пътуваше националният отбор на Шри Ланка по крикет. По последни данни са ранени седем спортисти и помощник треньор, британец по националност. При продължителната престрелка са загинали осем души – шестима от полицаите, съпровождали автобуса и двама мирни жители.
Спортистите са отивали за мач с националния отбор на Пакистан. След нападението отборът е изключен от състезанията. По-късно членовете на отбора са били евакуирани с военен хеликоптер от мястото на инцидента и са били откарани в пакистанска авиобаза. Оттам спортистите ще заминат за родината си.
Отговорност за случилото засега не е поела нито една групировка. Исламабад обещава да открие нападателите. /БЛИЦ