Официални представители на Пакистан за първи път признаха, че серията терористични актове в индийския град Мумбай са били поне частично подготвени на територията на Пакистан, съобщи АП.
Вътрешният министър на Пакистан Реман Малик заяви, че заговорът е бил частично планиран в Пакистан и почти всички причастни към това лица са арестувани. По думите на Малик са арестувани шестима от осемте души, обвинени в организирането на терористичните актове и че са помагали на терористите. По-рано беше съобщено, че в рамките на разследването са били арестувани над 100 души, които се проверяват за връзки с терористите.
Малик добави, че следователите са успели да определят произхода на мотора на лодката, с която терористите са пристигнали в Мумбай, а също така са разкрити два щаба на терористите. Пакистанският министър, цитиран от CNN, каза, че спецслужбите ще поискат помощ от Интерпол за разследването.
ЛентаРу припомня, че през ноември 2008 г. терористи превзеха два хотела и жилищен комплекс в Мумбай, активираха няколко взривни устройства на различни места в града. Операцията по освобождаването на заложниците продължи няколко дни, като жив беше заловен само един от десетте терористи. Загинаха общо 200 души, а над 300 бяха ранени. Индийските власти заявиха, че терористите са се обучавали в Пакистан и се предполага, че са били свързани с групировката “Лашкар и Тайба”, извършвала терористични актове и по-рано в Индия. /БЛИЦ