Пакистанският президент Первез Мушараф отмени планираното за днес пътуване до Китай, където трябваше да присъства на церемонията по откриването на Олимпийските игри, съобщи Би Би Си. Решението на Мушараф да отмени визитата си в Китай, който е сред най-близките съюзници на Пакистан, идва в момент, когато управляващата коалиция обсъжда евентуална процедура за импийчмънт на президента.
Лидерът на управляващата Пакистанска народна партия /ПНП/ Асиф Зардари, който трябваше да пътува за Китай заедно с президента, също отмени визитата си за да продължи консултациите /по евентуалния импийчмънт/ с коалиционните партньори, съобщи АФП. “Отмяната на визитата на Мушараф в Китай е значимо събитие. Предвид специалните ни и приятелски отношения с Китай беше немислимо пакистански лидер да отмени своя визита в Пекин и то по такъв изключителен повод”, каза пред АФП анонимен правителствен служител.
Китай дава на Пакистан военна и дипломатическа подкрепа срещу Индия. Управляващата коалиция ще заседава днес, за да обсъди евентуално искане за отстраняване от поста на президента Первез Мушараф. Лидерите на двете основни партии в коалицията – ПНП и Пакистанската мюсюлманска лига Наваз казаха, че са близо до споразумение за импийчмънт. /БЛИЦ