Бившият пожарникар Брайън Уилсън, който не можел да говори в резултат на автомобилна катастрофа, се научил отново да говори с помощта на своите два папагала.
Уилсън катастрофирал през 1995 г. и получил сериозни травми по главата. В резултат на трагедията дясната половина на тялото му останала парализирана, предаде Би Би Си.
Прогнозата на лекарите била, че той най-вероятно ще остане прикован в леглото до края на дните си. Според медиците речта му щяла да остане на нивото на малко дете, едва научило се да възпроизвежда отделни срички.
Самият Уилсън казва, че тогава нито е можел да говори свързано, нито да се движи без чужда помощ. “Можех да говоря като дете на една годинка, можех да кажа “агу-агу”, спомня си бившият пожарникар дните, когато се върнал от болницата в къщи.
В къщи Уилсън искал да си поговори с двата си папагала Дейзи и Роузбад, които били с него в колата в момента на катастрофата. “Когато се върнах в къщи след четири месеца лечение, исках да видя моите дечица, птичките, които бяха с мен в колата. Просто исках отново да ги чуя”, разказва стопанинът им. Когато го видели, папагалите полудели от радост. “Роузбад бърбореше и не млъкваше. Когато чу гласа ми, не можа да спре и говореше, говореше Искаше да я погаля, да я прегърна и да я погладя”, казва Уилсън.
Американецът не се съмнява, че необходимостта той да обръща внимание на птиците е изиграла не маловажна роля за оздравяването му. Безспирното дърдорене на папагалите в края на краищата накарало и стопанина им да им отговори. “Можех да седя, да ги слушам с часове, опитвайки се да кажа нещо и тогава изведнъж успявах да произнесе една дума, а след това и две-три думи подред”, разказва Уилсън. За да се научи обаче да говори с цели изречения, на парализирания му трябвало много седмици. След четири месеца хората започнали да разбират какво се опитва да им каже Уилсън.
Постепенно речта му се възстановила, а също той вече започнал да се движи. Сега само по гласа на Уилсън е трудно да се предположи, че някога е имал сериозни говорни нарушения. /БЛИЦ