Парламентът на Киргизстан прие закон за денонсиране на споразуменията с 11 страни-участнички в антитерористичната операция в Афганистан за разполагане на техни военни контингенти на авиобазата на летище “Манас”.
За предложения от правителството законопроект за разтрогване на споразуменията с Австралия, Дания, Италия, Испания, Корея, Холандия, Норвегия, Нова Зеландия, Полша, Турция и Франция гласували 80 депутати, един беше против и един гласува “въздържал се”.
РИА “Новости” припомня, че авиобазата беше открита през декември 2001 г. с мандат на ООН за осъществяване на бойни действия и хуманитарна помощ в рамките на американската антитерористична операция в Афганистан. В момента в авиобазата “Манас” се намират 1 200 войници от САЩ и от други страни от коалиция, както и военнотранспортни самолети и самолети-цистерни. През февруари Киргизстан приключи процедурата по разтрогване на договора със САЩ за разполагане на американски военен контингент на територията на Киргизстан и официално уведоми САЩ за решението си. Този документ беше базов и от него произтичаха останалите споразумения със страните от коалицията. Очаква се базата да бъде изтеглена до средата на август.
Авиобазата, намираща се до международното летище “Манас” в Бишкек, заема площ от 224 хектара. През 2008 г. в бюджета на Киргизстан са влезли 38 милиона долара за пребиваването на авиобазата. /БЛИЦ