Председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев заяви, че Русия разполага с уникално оръжие, с което е в състояние да унищожи всеки противник в случай на заплаха за нейното съществуване.

Той отбеляза, че увереността на САЩ във възможността за безвъзмезден превантивен ракетен удар срещу Русия в случай на пряк конфликт е „много опасна глупост“.

Така той коментира съобщенията на редица медии, че през март американският стратегически бомбардировач B-52H Stratofortress е отработил симулативен ядрен удар по Санкт Петербург от разстояние 200 километра над остров Готланд в Балтийско море.

"По някаква причина американските политици, които са в плен на собствената си пропаганда, остават уверени, че в случай на пряк конфликт с Русия Съединените щати са способни да нанесат превантивен ракетен удар, след който Русия вече няма да може да отговори.

Това е недалновидна глупост и то много опасна", заяви той.

Според него, забравили уроците на историята, някои на Запад вече говорят за отмъщение, което ще доведе до военна победа над Русия.

"За това можем да кажем едно нещо. Русия е търпелива и не плаши никого с военното си предимство.

Но тя разполага със съвременни уникални оръжия, способни да унищожат всеки противник, включително САЩ, в случай на заплаха за нейното съществуване", заяви секретарят на Съвета за сигурност на Русия.

Освен това според секретаря на Съвета за сигурност на Русия "необузданото желание на американските власти да запазят водещата си роля в света поне от 1945 г. насам е източникът на всякаква ескалация на напрежението в глобален мащаб“.

"Руската федерация не просто провежда самостоятелна политика за укрепване на многополюсния свят, но в много отношения превъзхожда Америка в духовно, морално и военно отношение“, заяви още той. А Китай, по думите му, е основният икономически съперник на Съединените щати.

"След опитите за "потискане“ на Русия Вашингтон ще се заеме с Китай“,  уверен е Николай Патрушев.

Той също така припомни, че конкретни мерки за унищожаване на СССР са били одобрени преди 75 години с известната директива на Съвета за национална сигурност на САЩ, наречена "Задачи на Русия“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук