Три милиона италианци имат татуировки. На Апенините в момента съществуват над 1200 лаборатории за изработването на татуировки, съобщи вестник „Стампа“. В Милано тези дни се проведе Изложение на татуировките.
„Ние не изпитваме никаква криза. Онзи, който иска да си направи татуировка, реже от други разходи, но не и от тези за татуиране“, твърди организаторът Роберто Борси.
Татуирането на една пеперудка например струва на Апенините около 100 евро, докато татуирането на целия гръб достига и няколко хиляди евро. За заличаването на една татуировка пък са необходими три процедури с лазер, като всяка от тях струва от 250 до 500 евро.
Според Борси днес преобладава т.нар. интелектуална татуировка. Любителите на татуировката вече избират внимателно и обмислено символи и фигури от ориенталската иконография - от червени риби до планини и гейши.
„Подходът към татуирането стана по-интелектуален. Свърши ерата на примитивната татуировка. Ние, специалистите на татуировката, сме като шивачи - изработваме картини по поръчка“, казва Борси.
Според него за някои от майсторите на татуировката в Италия се чака и с месеци. /Pronto Sofia