Разходките из планините и ливадите са полезни и приятни, те обаче крият и някои опасности. Напролет започва сезонът на кърлежите, които пренасят много зарази. Как да се предпазим от тях – в материал на Дойче веле.
От март до октомври на открито ни дебнат малките кръвопийци. При това ухапването от кърлеж е не само неприятно, то пренася и Лаймската болест, позната още като борелиоза. Тя е свързана с увреждания на органите като мускули и стави. Не всеки кърлеж обаче е носител на болестта. Но при появата на първи симптоми е важно бързо да потърсите лекарски съвет, казва Петер Канцлер от специализираното издание "Апотекен Умшау":
"Първият симптом на инфекцията е така наречения овален червен пръстен. Няколко дни след ухапването се образува зачервено петно. Щом го забележите, трябва непременно да отидете на лекар. По принцип се изписва антибиотик и при 90 процента от случаите лечението е успешно."
Възможни последици
Ако инфекцията остане незабелязана, до месец може да се стигне до леко повишена температура, отпадналост, болки в мускулите и ставите, главоболие, подуване на някои лимфни възли и др. нехарактерни оплаквания. През втория стадий на Лаймската болест причинителят преминава от кожата в лимфните възли и оттам в кръвта. Чрез кръвта инфекцията се разпространява във всички органи. Най-често засегнати са ставите, мозъкът и нервната система, както и сърцето и черния дроб.
Най-сигурният начин за предпазване от болестта е да се предпазите от ухапване на кърлеж. Онези, които прекарват доста време на открито, обаче са лесна плячка за малките кръвопийци. Те трябва да носят подходящо облекло.
"Носете при разходки в гората или из ливадите винаги дълги панталони. Друга любима мишена на кърлежите е кожата на главата, врата или гърба. Ако откриете кърлеж, трябва незабавно да го отстраните."
Полезни съвети
При това е важно той да бъде изваден така, че в тялото да не попадне носителят на заразата. Не мачкайте кърлежа. По този начин борелиозата попада в организма. Извадете кърлежа с помощта на малка пинсета или с остър нож. Ако не сте сигурни, че ще се справите, потърсете лекарска помощ.
Кърлежите обичат влажните ливади и горски почви. Ако се разхождате из тях, редовно претърсвайте обстойно тялото си за кърлежи. /БЛИЦ