В Гърция има много видове заведения за хранене, но нито едно от тях не е толкова емблематично, колкото гръцката таверна. Когато хората посещават Гърция за първи път, те често използват думите “таверна” и “ресторант”, сякаш те вървят ръка за ръка и става дума за едно и също.

Въпреки това, ако мислим за таверната като за “традиционен гръцки ресторант“, това не е всичко. Истината е, че гърците правят разлика между ресторант (estiatorio) и таверна. Ето повече информация за това какво всъщност представлява таверната в Гърция.

Разлика между ресторант и таверна

Докато ресторантите обикновено имат богато меню и обикновено работят дълго време, таверните често имат ограничено количество храни и обикновено сервират това, което имат на разположение.

На ресторантите също се гледа повече като на дневни заведения, но много от тях са отворени през целия ден и до късно вечер.

Таверните се посещават предимно вечер и често включват забавления, танци и алкохолни напитки, като например местно вино и много узо. Докато ресторантът е просто място, където се яде, таверната предлага не само храна, но и добро прекарване на времето.

Храна, която се сервира в една таверна

В зависимост от това къде се намирате в Гърция, в таверните могат да се предлагат различни видове храни. Те също така имат ограничени менюта и сервират това, което имат на разположение.

Например в районите, които са край морето, може да са специализирани в морските дарове. В този случай те обикновено се наричат Psaro Tavernas или Fish Tavernas.

Храните, които обикновено се сервират в таверните, включват меса на скара – пържоли, шишчета (сувлаки), риби на скара; прости ястия с морски дарове (ориз с морски дарове и други) и различни мезета, като пълнени лозови листа (долмадес), гръцки сирена като фета твърдо сирене, както и сосове и пасти за мазане като тарамо салата, която се приготвя от рибни яйца и дзадзики.

Има и повече от достатъчно хляб и вода – комплимент от заведението! Когато сте в традиционна таверна, няма да откриете меню, от което да си избирате и поръчвате. 

Хората, които работят там, ще ви кажат каква храна има в този ден и вие можете да изберете дали да я поръчате или не. Ако обаче решите да я изядете, ще се насладите на една от най-пресните и вкусни храни в Гърция!

Пазете се от туристическите таверни

Таверните, които се намират в силно посещавани от туристи райони, може изобщо да не се считат за таверни!

Често това са най-обикновени ресторанти, които са обозначени като гръцка таверна, за да могат посетителите да се почувстват в автентична среда, става ясно от публикация във Фейсбук на учебен център Ричи.

В повечето случаи те може би са започнали като традиционни гръцки таверни, но след това са се разраснали, когато все повече хора са започнали да ги посещават и са нагодили менюто според “търсенето на туристите”.

Ако искате да изпитате истинско автентично преживяване в таверна, може да се наложи да се отклоните малко от пътя си и определено трябва да попитате местните жители къде се намират най-добрите и най-автентични таверни. На таверните обикновено се гледа като на местни заведения.

В кварталите на градовете, по-големите градове и селата в цяла Гърция обикновено има поне една таверна.

На много места те са средище на дейност и когато вечеряте там, може да откриете, че често се случват неочаквани неща – например спонтанни традиционни танци или импровизирани музикални изпълнения, организирани от местните жители.

В таверните можете да намерите почти всяка гръцка рецепта.