Метрото в китайската столица Пекин ще използва технология за лицево разпознаване, която ще съдейства на охранителните служители при извършването на проверки на сигурността, информираха местните власти.

Джан Минхуей, директор на Центъра за управление на железопътния трафик съобщи новината на форум в изказването за мерките за реагиране в пекинското метро по отношение на големия пътнически поток, съобщава Китайското национално радио.


По думите му, огромният поток оказва огромен натиск върху служителите при проверките за сигурност на пътниците и внасяните предмети. За да се подобри ефикасността им, директорът счита, че метрото се нуждае от въвеждането на многоканални машини за проверка на сигурността и технология за лицево разпознаване.

С установяването на стандартите, системата за лицево разпознаване ще оценя и класифицира пътниците първо в групи и информира служителите да използват съответните мерки, каза още директор Джан.

До октомври в Пекин оперират 23 линии на метрото с обща дължина от 678 км и 394 станции. Всеки ден в мрежата пътуват 12,3 милиона пътници средно.

До три години се очаква дължината да достигне 1000 км, с капацитет от 17 милиона пътника дневно.