В арсенала на САЩ ще има хиперзвуково оръжие в течение на близките няколко години, увери министърът на отбраната на страната Марк Еспер в интервю пред телевизионният канал Fox News, цитиран от Фокус.

На военния министър бе зададен въпрос, доколко близко са САЩ до това, да получат хиперзвуково оръжие. „Мисля, че, най-вероятно, това е въпрос на няколко години“, отговори той.

По-рано изпълняващият длъжността министър на армията на САЩ Раян Маккарти заяви, че Вашингтон проучва възможностите за разработването на различни типове ракети, които по-рано са били забранени от руско-американския договор за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО).

„Що се касае до обсега на ракетите в рамките на ДРСМО, ние вече не сме страна по договора и, на първо място, обмисляме как можем да се възползваме от това – става въпрос за разработването на ракети за нанасяне на точечни удари <...> и, несъмнено, за хиперзвуково оръжие.

Монтирането на балистична бойна глава върху хиперзвуков планер вече ще е извън рамките на ДРСМО. Обмисляме всички тези възможности“, каза той.