Икономическият министър Петър Димитров е обсъдил възможността за внос на природен газ от Тунис за България. Той е развил идеята си в Изследователския център за развитие на тунизийските компании, работещи в областта на петролната промишленост, съобщават от министерството. В находищата в южната част на Тунис са открити значителни залежи от природен газ и тунизийската страна предвижда започването на износ, обясняват от МИЕ Министърът е договорил в началото на следващата година да бъде направено конкретно запитване от българска страна и да започнат преговори. За трасе не се споменава в съобщението.
Иначе Петър Димитров е подписал междуправителствено споразумение за икономическо сътрудничество с Тунис, което цели активизиране на двустранните връзки в промишлеността, енергетиката, селското стопанство, телекомуникациите, военната промишленост, инвестициите и др. В споразумението е предвидено размяна на бизнес-мисии, участие на компании от двете страни в международни панаири и изложби в България и Тунис, съдействие за коопериране на малки и средни предприятия и др.
От страна на Тунис споразумението е подписано от Афиф Шелби – министър на индустрията, енергетиката и малките и средните предприятия.
На срещата между Шелби и министър Петър Димитров е било отбелязано, че двустранният стокообмен е нараснал 3,5 пъти тази година в сравнения със същия период на 2007 г. България изнася за Тунис нефтени масла и масла от битуминозни минерали, продукти от желязо, резервни части за машини, електрически тарсформатори и др. От Тунис внасяме основно калциеви фосфати и сол. 
Петър Димитров се е срещнал и с министъра на външните работи на Тунис Абделуахеб Абдалла, на която е потвърдил поканата към него да посети България през следващата година. /БЛИЦ