Водните ресурси намаляват все повече, а тъй като това засяга всички, от понеделник в Истанбул се събраха експерти и политици от над 100 държави. Ходробности от 5-ия Световен форум за водните ресурси в материал на Дойче веле.
Питейната вода е недостигащо и скъпоструващо богатство. Времето е назряло за план за действие, който да обхваща целия свят, зовяха още в самото начало на срещата мнозина от пристигналите 20 хиляди участници.
Президентът на Турция Абдула Гюл приветства официалните делегати в конгресния център край Златния рог, докато навън полицията брутално отстраняваше критиците на турските язовирни проекти.
Турция не е пример за подражание.
Все повече и по-големи изкуствено напоявани площи са характерни за турското селско стопанство, а това води до рязко спадане на нивото на подпочвените води в Анадола. Неправителствени организации се оплакват и от нарастващата комерсиализация на водоснабдяването в световен мащаб. Ето какво каза Улрике Дуфнер от близката до германската Зелена партия фондация "Хайнрих Бьол":
"Това, което можем да наблюдаваме е, че вследствие приватизацията на водите засегнатото от бедността население има все по-малки възможности да си купува питейната вода само".
Още непосредствено след откриването на форума редица международни организации предупредиха за опасността от разрастване на глобалната водна криза. След екстремните засушавания през последните години Средиземноморският район също се оказва заплашен от сериозна криза в туристическия бизнес и масово изселване от селскостопанските региони.
Питейната вода вече е лукс.
"В бидонвилите на Централна Америка питейната вода е пет пъти по-скъпа отколкото в САЩ. Чистата вода се превръща във все по-голям лукс. Толкова по-разочароващи за участниците в световния форум за водните ресурси е, че тук, в Истанбул, не се показа нито един високопоставен правителствен представител на някоя от богатите индустриални държави."
Според природозащитници турските власти са експулсирали една гражданка на Германия и една гражданка на САЩ заради участието им в протестни действия срещу форума. Питър Босхард от организацията "Интернешънъл ривърс" поиска извинение от ръководството на световния воден форум.
Председателката на германската Зелена партия Клаудия Рот обвини турските власти, че действията им срещу протестиращите са били "дълбоко недемократични, несъразмерни и неприемливи." /БЛИЦ