50-годишен жител на северната италианска област Трентино рискува да му бъде отнета шофьорската книжка заради каране на велосипед в пияно състояние. Според осведомителната агенция Анса пияният велосипедист паднал на земята в състояние, близко до етилова кома.
Алкохолното съдържание, регистрирано в кръвта му, било 4,56 промила, или 8 пъти над лимита. Подобно високо съдържание на алкохол в кръвта не е било регистрирано в област Трентино, според Анса. Италианската магистратура сега може да прибегне до отнемане на шофьорската книжка на велосипедиста.

Одисеята на италианеца от Трентино започнала след запиване през деня в няколко заведения. Чувствайки се безкрайно зле, пияният предпочел да остави колата си в полза на велосипеда. Въпреки избора си обаче той не можал да избяга от нещастието.

След като започнал да се придвижва на зиг-заг под изумените погледи на минувачите, мъжът се строполил на земята. Дошлите до мястото на инцидента представители на „Бърза помощ“ разбрали веднага, че падането не се дължи на дупките в асфалта.

Пътната полиция е открила следствие срещу велосипедиста. Според нея наравно с автомобила велосипедът се смята за транспортно средство, което трябва да спазва пътния правилник за движение.

Има обаче различни мнения сред властите за това дали шофьорската книжка на пияния велосипедист трябва да бъде отнета или не. Въпреки че е средство за транспорт, велосипедът може да бъде каран от всекиго без специален документ. В Трентино феноменът с пияните велосипедисти обаче все повече настъпва. Имаше вече няколко случая напоследък с различни инциденти, станали заради пияни велосипедисти.

Неотдавна съдия в Рим отсъди, че има право велосипедистът, оспорил отнемането на 10 точки от шофьорската му книжка заради минаване на червен светофар. /ПронтоСофия