Трима души са починали в Ню Мексико, а един е останал  трайно сляп от отравяне с метанол, след като са взели дезинфектант за ръце, казват здравни служители. Други трима души са в критично състояние.

„Вярваме, че всичките седем души са пили дезинфектант за ръце, съдържащ метанол. Случаите са свързани с алкохолизъм ", се казва в изявление на Министерството на здравеопазването на американския щат Ню Мексико, предаде CNN.

"Ако сте пили или консумирали дезинфектант за ръце, съдържащ метанол, незабавно се свържете с вашия лекар. "Налице е антидот срещу отравяне с метанол и колкото по-рано започне лечението, толкова по-вероятно е пациентът да бъде излекуван", заяви държавният министър на здравеопазването Кейти Кункел.

Смята се, че някои хора пият дезинфектант като заместител на алкохола. Преди пандемията дезинфектантите бяха забранени в няколко затвора от страх, че затворниците ще ги пият.

Изпиването на големи количества метанол може да доведе до гадене, повръщане, главоболие, замъглено зрение, постоянна слепота, припадъци, кома, трайно увреждане на нервната система или смърт.

Превод: БЛИЦ