Изтъкнатият руски писател, носител на Нобелова награда Александър Солженицин почина тази нощ в Москва на 89-годишна възраст.
Александър Солженицин е починал в дома си в 22,45 ч. бълг. време, съобщи синът му Степан. Причината за смъртта е била остра сърдечна недостатъчност. Президентът на Русия Дмитрий Медведев поднесе съболезнования на съпругата и синовете на Солженицин. Съболезнования поднесоха и американският президент Джордж Буш и френският държавен глава Никола Саркози.
Александър Солженицин е роден на 11 декември 1918 г. в Кисловодск. Воюва на фронта по време на Великата Отечествена война, арестуван е и прекарва осем години в лагер. Неговият разказ “Един ден на Иван Денисович” прави поврат в обществено-политическия и литературния живот в СССР. Писмата на читатели, бивши затворници, по повод публикуването на този разказ, дават началото на “Архипелаг ГУЛАГ”, посветен на терора по времето на Сталин. През 1969 г. Солженицин е изключен от Съюза на писателите на СССР, а през 1970 г. му е присъдена Нобелова награда за литература “за нравствената сила, с която той продължи изконната традиция на руската литература”. Четири години по-късно Солженицин е прогонен от СССР на Запад. В началото на 90-те години връщат на Солженицин руското гражданство. През май 1994 г. писателят се връща в страната си. Той продължава активно да работи, публикува няколко разказа, военна повест, цикъл миниатюри. /ИТАР-ТАСС, Интерфакс