На 91-годишна възраст почина правозащитничката Людмила Алексеева. Председателката на Московския Хелзинкски комитет е издъхнала в болница в Москва, става ясно от съобщение на Съвета за развитие на гражданското общество и човешките права.

„Днес в Москва на 91-годишна възраст почина най-старата руска правозащитничка Людмила Михайловна Алексеева, член на Съвета за развитие на гражданското общество и човешките права към президента на Русия. Тя беше председател на Московската хелзинкска група“, се казва в съобщението.

„Това е страшна загуба за цялото правозащитно движение в Русия“, заяви председателят на съвета Михаил Федотов.

Руският президент Владимир Путин е изпратил съболезнователна телеграма до роднините и близките на Алексеева.

Людмила Алексеева е един от символите на съпротивата в СССР, а след това Русия, отбелязва Франс прес.

През 1976 г. става един от основателите на Московския Хелзинкски комитет, чиито членове през годините са арестувани и получават тежки присъди или са принудени да се изселят.

В изгнание тя продължава да защитава съветските опозиционери и написва история на дисидентството, която и до днес продължава да е цитирана. Завръща се в Москва чак през 1993 г. след разпадането на Съветския съюз.

През 2009 г. Людмила Алексеева получава в Страсбург заедно с представители на руската правозащитна организация "Мемориал" наградата "Сахаров", която Европейският парламент присъжда на защитници на свободата на словото по света.