Скорошен инцидент с пътнически самолет на авиокомпания Quantas породи сериозни съмнения, че причината може бъде клетъчен телефон на един от пасажерите.
Летейки над Индийския океан, самолетът внезапно излязъл от контрол, съобщава The New Zealand Herald, цитиран от TechNews.bg. Членове на екипажа и част от пътниците без колани претърпели травми. След няколко минути управлението било възстановено и самолетът се приземил аварийно на военно летище в Западна Австралия.
Специалистите работят по различни версии за инцидента, докато част от пътниците съдят компанията. Първоначално случаят се обясняваше със заледяване на сензор от системата за управление на самолета. По-късно от Quantas заявиха, че произшествието се дължи на грешка в навигационната система.
Последната версия шокира обществеността. Предполага се, че излизането от контрол на самолета е било причинено от влиянието на електронен прибор, принадлежащ на един от пасажерите. Това би могло да бъде мобилен телефон, лаптоп или конзола за игри, твърдят от Quantas.
Подобно влияние, макар и без сериозни последствия, било установено и в друг полет на Quantas. Неотдавна следователи от Австралийското бюро за безопасност на транспорта разкриха, че работата с безжична мишка на един от пътниците е отклонила курса на самолета с три градуса.
Експертите по бордови комуникации уверяват, че сигналите за управление вътре самолета се предават по надеждно екранирани кабели, които не допускат влияние от честотите на безжични устройства. /БЛИЦ