Споразумение за започване изграждането на газопровода "Набуко" може да бъде подписано на свикания от Европейския съюз за 7 май форум за енергийната сигурност, обяви пред австрийския в. "Виртшафтсблат" комисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс.
Подписването на документа за изграждане на трасето се спъваше през последните месеци от позицията на Турция, която иска да получава 15% от газа като транзитна такса, пише "Дневник". Допълнителна интрига наля и турският премиер Тайип Реджеп Ердоган, който обвързва изграждането на газопровода с отваряне на преговорна глава "Енергетика" с ЕС. Интервюто на Пиебалгс показва, че все пак Анкара и Брюксел са успели да направят пробив в проблемните теми и да премахнат последните пречки пред реализирането на проекта."Набуко" участват Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия и ще осигури за Европа алтернативни доставки на газ от Каспийския регион. В проектната компания равно участие имат "Боташ", "Булгаргаз", OМV, "Трансгаз", RWE и унгарската "Мол".
Самият Пиебалгс ясно посочи, че последната газово криза е била катализатор за реализирането на "Набуко". "С Русия имаме както добри, така и някои доста усложнени отношения. Последната газова криза обаче промени коренно политиката на Европа за гарантиране на сигурността на енергийните доставки", подчерта Пиебалгс. Пред АФП негов говорител потвърди, че конференцията, която все още не е обявена официално, ще се проведе на 7 май в Прага, където се очакват да присъстват и представители на Турция и основните производители на газ в Средна Азия, Казахстан, Азербайджан и Туркменистан. Чехия, която в момента е ротационен председател на общността, постави въпроса за енергийната сигурност като един от приоритетите си на шестмесечното председателство. Подкрепяният от ЕС и САЩ алтернативен на Русия газопровод "Набуко" е дълъг 3300 км и има за цел да доставя каспийски газ за Европа през Турция, България, Румъния и Унгария. Оценяваният на близо 8 млрд. евро проект все още е смятан за блян от някои политици. /БЛИЦ