Италианските полицаи са сред най-нископлатените държавни служители в Италия, твърди изследване, публикувано във вестник „Стампа“.
82% от полицаите не са доволни от заплащането си, което е много по-ниско от това на френските им колеги например.
61 на сто от италианските полицаи получават максимум по 1200 евро на месец. По тази причина голяма част от полицаите на Апенините са принудени да прибягват до потребителски заеми или пък да работят и на друго място, за да изкарат месеца.

Над 80 на сто от полицаите се оплакват, че заради неблагодарната си работа, свързана с тежко и неудобно работно време, имат проблеми в семействата си.
60 на сто от италианските полицаи не могат да си позволят да имат собствени апартаменти, твърди проучването.
Според него 92% от полицаите произхождат от Централна и Южна Италия. Средната им възраст е 40 години.
„В Италия третират бандитите по-добре от полицаите“, оплаква се пред „Стампа“ Джанлука Салватори, член на полицейските синдикати.
„Тези дни участвахме в изпразването на т.нар. народни жилища, окупирани незаконно от имигранти или от хора, преследвани от закона. Всички те след това биват премествани в нови апартаменти на издръжка на държавата, за които един полицай може само да мечтае“, разказва Салватори. Според него многобройни италиански полицаи предпочитат да живеят в казармите, за да пестят. Там обаче е забранено да се държат телевизори и хладилници. /ПронтоСофия