Полицай от новото кадрово попълнение, но с прекалено дълга брада и дори с чалма, разбуни духовете в Турция, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА), цитирана от Фокус.
Става въпрос за полицейския служител Куранер Ербаш в околия Байрамич на провинция Чанаккале, Северозападна Турция. Той е заснет с тази брада и чалма в полицейски автомобил пред полицейския участък, а публикуваната в социалните мрежи снимка веднага предизвика остри коментари. Самият той оповести в нета, че вече е отстранен от длъжност заради неспазване на изискванията на правилника за облеклото на държавните служители.
 „Скандалният” полицай е назначен на работа в Чанаккале преди 5 месеца, като идва от Истанбул. Според тиражираните твърдения, недисциплинираното му поведение веднага е привлякло внимание. Преди всичко – пускането на прекалено дълга брада и носенето на чалма. Заради това е бил подложен на медицински преглед, но заключението е било, че може да служи в полицията. Назначен е в екипите на Мобилната интегрирана електронна система за проследяване (MOBESE), която действа в Турция във всичките 81 провинции от 2007 год. насам.

Вчера въпросният Куранер Ербаш се качил на полицейски автомобил с официални регистрационни номера и без знанието на началника си тръгнал на път от околийския град Байрамич към областния център Чанаккале. По пътя обаче го забелязал „бдителен” гражданин и подал сигнал на спешния телефон на полицията 155. Полицейски екипи спрели за проверка „колегата”, при проверка на личните документи се уверили, че той действително е полицай, а стоящият до него в автомобила друг полицай също го потвърдил. 

По този повод Дирекцията по сигурността в Чанаккале уведомила околийския управител (каймакамина) на Байрамич, който веднага разпоредил „съвременният” турски полицай да бъде отстранен от длъжност, посочва още ДХА.