Португалската полиция помисли за порнография репродукция на картина на френския класик от 19 век Густав Курбе. Екземплярите от зловредната книга с неприличното изображение били незабавно конфискувани.
Едва решителният протест на асоциацията на издателите на книги принуди блюстителите на реда да се осъзнаят и да върнат задържаните книги на собственика им.
Инцидентът станал на провеждащия се тези дни в Брага, Португалия панаир на книгата, където на обложката на една от книгите е картината на Курбе “Произходът на света”, предаде ИТАР-ТАСС. Нарисувана през 1866 г. по поръчка на турски ценител на женските прелести, творбата излага в едър план женските репродуктивни органи. Курбе, който смятал, че живописта представлява “възпроизвеждане на истинските и съществуващите неща”, се е постарал максимално реалистично да отрази на платното интересуващата поръчителя част от женското тяло. С присъщата му блестяща техника Курбе е постигнал невероятен резултат. Картината е една от забележителностите на парижкия музей д’Орсе.
След като организаторите на изложбата отказали да махнат монографията от щанда, родители, разтревожени за моралното здраве на присъстващите на изложбата деца, се обърнали за помощ към полицията. Полицаите конфискували всички екземпляри от книгата. След намесата на асоциацията на издателите на книги правоохранителните органи е трябвало да поднесат извинения. /БЛИЦ