Най-малко двама бяха убити, а десетки други ранени, след като индийската полиция откри огън срещу хиляди протестиращи мюсюлмани в индийски Кашмир, съобщи Би Би Си. Инцидентите станаха в Шринагар и съседния град Сопор.
Производителите на плодове в долината на Кашмир се отправиха днес на многохиляден протестен поход към лятната столица на провинцията Шринагар от Сопор, който е на около 50 километра северно от нея.
Производителите на плодове от долината на Кашмир настояват да превозят продукцията си през контролната линия, която разделя индийската от пакистанската част на Кашмир. Единствената сухопътна връзка между тях минава през индуисткия район Джаму в южната част на щата Джаму и Кашмир, район, към който имат претенции както Индия, така и Пакистан. Магистралата между двете части на Кашмир обаче от няколко дни е блокирана от индуисти от Джаму в знак на протест срещу отказа на индийските власти /под натиска на мюсюлманите от Кашмир/ да предоставят земя за изграждане на заслони и сервизни помещения за поклонниците в едно от най-големите светилища на индийския бог Шива – пещерата Амарнат в долината на Кашмир. Индийският вътрешен министър Шив Радж Патил призова производителите да прекратят протестния си поход. Той предложи да изкупи цялата им продукция и компенсации за похабените количества плодове. /БЛИЦ