Оставката на полския заместник-външен министър Витолд Ващиковски, който беше и ръководител на полската група в преговорите с Вашингтон за евентуално разполагане на елементи от американския противоракетен щит в Полша, от днес вече е факт, съобщи Интерфакс.
“Подписах заявлението за оставка на Ващиковски, което ми беше дадено преди доста време от външния министър Радослав Сикорски", съобщи днес пред журналисти полският премиер Доналд Туск. “Не сме доволни от начина, по който водеше преговорите /за американската ПРО в Полша/, особено на финалния стадий. За в бъдеще ще очаквам от служителите, особено от работещите в сферата на националната сигурност, да бъдат лоялни към държавата и правителството. Не всички преминават успешно този тест”, каза Туск.
По-рано в интервю за списание “Нюзуик-Полша” Ващиковски заяви, че премиерът Туск няма достатъчно количество знания и опит по въпроса за разполагането на елементи от американската ПРО и че той поставя личните си и партийни политически интереси над интересите на държавата. /БЛИЦ