На фона на актуалната криза богатите държави са се задълбочили в собствените си проблеми и има опасност да пренебрегнат нуждите на бедните страни. Това обаче не бива да става, напомня в коментара си за Дойче веле Бернд Ригерт.
Броят на хората, които не са в състояние сами да се изхранват и издържат, ще се увеличи драматично. Съществува опасност да бъдат зачертани скромните успехи, постигнати в борбата против най-ужасяващите форми на бедността.
Засега отговорните министерства в страните от ЕС обещават, че помощта на Севера за Юга няма да пострада. Въпросът обаче е какво ще кажат министрите на финансите, когато се заемат със съкращаването на огромните държавни дългове, които се трупат сега.
Неравномерно разпределение
Защото мащабите на спасителните пакети за банки, автомобилната индустрия и други браншове са главозамайващи: за тази цел в света ще бъдат мобилизирани 2000 милиарда евро - докато годишната помощ за развитие в света възлиза на 80 милиарда. Германската министърка на помощта за развитие Вичорек-Цойл намери вярната формула: който има толкова много пари за стимулиране на собствената си икономика, заяви тя, може да намери необходимите милиарди за спасяване на света от глад, бедност, климатични катастрофи и епидемии. Тъкмо сега, в момента на кризата, е върховен морален и човешки дълг да не мислим само за себе си.
Ако богатият свят изостави бедните, не след дълго това ще му струва двойно и тройно. Растящата бедност ще принуди още повече хора да търсят спасение в богатите страни. Младежта без перспектива в Африка или в Близкия Изток ще се радикализира още повече.
Нова вълна от насилие и тероризъм
Европа очаква от развиващите се страни съдействие и солидарност в борбата против промяната на климата и за възобновяването на преговорите за либерализиране на световната търговия. Най-малкото затова ЕС не бива в този момент да изостави на съдбата им бедните страни в Африка, Карибския басейн и Пасифика.
Невижданата глобална криза не бива да се превръща в извинение за съкращаването на помощта за развитие. Все в тази перспектива трябва да е ясно също, че протекционизмът е една вчерашна рецепта, която не върши никаква работа в днешния глобализиран свят. /БЛИЦ