30 дни предварителен арест преди да започне гледането на делото им, са постановили сръбските власти за тримата петричани, арестувани при специализирана операция "Цунами" в Белград. Срещу тях са повдигнати обвинения за трафик на наркотици в особено големи размери, по тяхното законодателство ги грозят минимум 10 години затвор, пише struma.com.

Петричанките Мария, Силвия и криминалнпроявеният Емил Й. с прякор Кемчо бяха задръжани след подаден оперативен сигнал на изхода на Белград.

При проверка на автомобил "Опел Астра" в акумулатора бяха намерени два пакета висококачествен хероин, оценен на около 200 000 евро. Според запознати, колата в която е открита дрогата е на едно от момичетата,в нея е пътувал и Кемчо. Сръбските власти са осигурили служебна защита на нашенци, от своя страна, родителите на двете момичета са заминали спешно за Белград, където да намерят специалисти, които да защитават децата им. Все още няма яснота каква е ролята на петричанките в цялата история, знаели ли са, че превозват наркотици, или са станали жертва на ловка манипулация от криминалнпроявения Кемчо, който отдавна е в занаята и системно прави подобни неща зад граница.

Споменава се, че и тримата са били мулета на известен криминалнопроявен софиянец, който се движел преди тях като пилотна кола. При ареста им обаче софиянецът се измъкнал. Дрогата е част от канал по трасето България - Македония. Арестът на Мария, която е дъщеря на дългогодишна служителка в общинска администрация в Петрич, изненада всички, които я познават.

Не допускат Мария да е знаела за дрогата. Шокът за семейството и е голям. Дни наред случилото се е една от най-коментираните теми в южния град. Кемчо е специалистът в аферите с кредитни карти,как обаче се е сдобил с толкова хероин е неясно. Някой твърдят, че момичетата са невинни, тръгнали на разходка, без да подозират, за опасния товар, който носят. Други пък опровергават тази версия. Разследването на сърбите продължава с търсене на други по веригата на тяхна територия.