Португалия обяви три дни национален траур от понеделник след днешната кончина на 92-годишния бивш президент социалист Мариу Соариш, обяви премиерът Антониу Коща, цитиран от Франс прес.

"Днес загубихме този, който толкова пъти бе лицето на нашата свобода, за която се е борил през целия си живот", заяви Коща в Делхи, където е на официално посещение. Той изрази съжаление, че няма да може да присъства на погребението с държавни почести на Соариш, но не уточни датата му.

Смятаният за бащата на демокрацията в Португалия 92-годишен Мариу Соариш почина днес в болница в Лисабон, където бе приет на 13 декември с общо влошаване на здравословното състояние.

Националното знаме бе спуснато наполовина в парламента в Лисабон.

"Той беше борец за свобода и сега Португалия трябва да се бори за безсмъртието на неговото наследство", заяви президентът консерватор Марселу Ребелу де Соуза.

"Сигурен съм, че днес е тъжен ден за всички португалци. Соариш е един от основателите на демократичния режим, в който живеем днес", заяви лидерът на десноцентристката опозиция Педру Пасуш Коелю.