Кралят на Испания Фeлипe Шести от днес е в 10-дневна карантина след като стана ясно, че е имал контакт със заразен с Covid-19 в неделя. Кралица Летисия и двете принцеси ще продължат да изпълняват задълженията си. 

Новината, че кралят се самоизолира дойде веднага след срещата му с върховния командващ на НАТО за трансформация Андре Ланата, и началникът на щаба на отбраната, Мигел Анхел Вилароя. На нея Фелипе Шести беше с маска и все още не беше информиран, че трябва да бъде поставен под карантина.

Така той няма да присъства на планираното за следващата седмица откриване на туристически конгрес в Севиля, където трябваше да бъде заедно с кралицата.

Това е третата карантина в кралското семейство, след като кралица Летисия бе изолирана за 2 седмици заради среща с министъра на равенството, Ирен Монтеро, която се оказа положителна за Covid-19 и след като престолонаследничката принцесата на Астурия Леонор бе карантинирана в средата на септември заради болен съученик.

На кралят и кралицата им бяха направени PCR тестове още на 12 март, когато беше първата вълна на коронавирус, но тогава и на двамата резултатите бяха отрицателни.Източник: bnr.bg