Летище „Завентем” в белгийската столица, разтърсено на 22 март от самоубийствен атентат, не е разполагало с план за действие при извънредна ситуация, а взаимодействието между службите за спешна помощ е било „пълен провал”, се казва в разпространен от медиите доклад на белгийска парламентарна анкетна комисия. 
Членовете на комисията препоръчват анализ на работата на кризисния център и констатират, че мобилната телефонна мрежа е била неизползваема поради претоварване. Пожарникарите и парамедиците трябвало буквално да импровизират, а според съобщения в медиите, дори използвали приложения като WhatsApp, за да се координират, уточнява БГНЕС. 

Плановете на „Завентем” за работа в извънредна ситуация са били главно за реакция в случай на самолетна катастрофа. В инструкциите няма компонент, свързан с тероризъм, и това не е предвидено в тренировките на парамедиците и пожарникарите на летището, подчертава анкетната комисия. 

Докладчиците настояват за спешно актуализиране на плана като в него залегнат и действия в случай на извънредна ситуация, която не е свързана със самолетно произшествие. При разследването е установено, че на летището са разполагали само с едно обучено куче, което открива бомби и експлозиви. 

Припомня се, че трета заложена бомба в залата за заминаващи пътници не се е взривила. 

Същевременно, в брюкселското метро е имало подробен план за спешни действия при криза, изготвен след атентатите на мадридската жп гара Аточа през 2004 година и в метрото в Лондон през 2005 година. Закономерно, команден център веднага е поел ръководството след атентата в метростанция Мелбек. 

Признавайки, че плановете за действие при криза са писани преди 10 години и са остарели, през май белгийските власти взеха решение да изготвят „национален план за действия в извънредна ситуация при взимане на заложници или терористична атака”. Анкетната комисия ще предаде официално доклада си на 21 юли. 

През есента комисията ще анализира работата на полицейските служби и разузнаването, който бяха обвинени в неспособност да следят камикадзета, някои от които са участвали и атентатите в Париж, а други са били известни членове на престъпния свят в Брюксел.