Председателят на Европейския парламент (ЕП) Ханс-Герт Пьотеринг осъди разпространението на печатни материали с нацистки символи в ЕП от евродепутата от "Атака" Димитър Стоянов. Това се посочва в писмо до група български евродепутати от Партията на Европейските социалисти (ПЕС) и Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), съобщи БНР.
Пьотеринг уверява, че при повторна подобна проява на евродепутата Димитър Стоянов ще бъдат взети необходимите мерки. Това съобщи пресцентърът на групата български депутати от ПЕС.
Писмото на Пьотеринг е изпратено в отговор на писмо от групата български депутати от 4 септември т.г. В него те се разграничават от действията на Стоянов, който на пленарната сесия на 1-4 септември 2008 разпространи в сградата на ЕП печатни материали, съдържащи нацистки символи. В тях той твърди, че е бил обект на полицейско насилие в България.
Българските депутати подчертават, че действията на Димитър Стоянов са насочени към уронване на престижа на България и постигане на конкретни политически цели, се казва в съобщението.
Евродепутатът от "Атака" Димитър Стоянов бешe задържан от полицията по време на протест на своята партия срещу правителството в края на юли. Според МВР той не се легитимирал и оказал съпротива, според самия Стоянов обаче това не е вярно и е бил удрян многократно от униформените. /БЛИЦ