Окръжният съд в Тел Авив официално повдигна обвинения на бившия президент на Израел Моше Кацав в изнасилване и сексуален тормоз. Това предаде РИА “Новости”, като се позова на израелското радио. Кацав, който разтрогна извънсъдебното споразумение с прокуратурата, настоява, че е невинен и обещава да докаже това в съда.
Обвиненията срещу Кацав включват две изнасилвания на негова подчинена в качеството му на министър на туризма и сексуален тормоз на други две жени, работили в офиса на президента. Съгласно обвинителния акт изнасилванията са станали през 1998 г., съобщи NEWSru Israel.
Първият случай е станал в офиса на Кацав в Тел Авив, а вторият – два месеца по-късно в хотел в Ерусалим. И двата пъти жената безуспешно се съпротивлявала. Освен това той често я прегръщал и притискал към себе си въпреки протестите й.
Другите две жени също са се оплакали от прекомерните прегръдки на Кацав, включително и при празнуването на рождения му ден 2005 г.
Кацав се оттегли от президентския пост през юни 2007 г. – две седмици, преди да изтече 7-годишният му мандат, което беше в рамките на извънсъдебното споразумение с прокуратурата.
Сделката го защитаваше от обвинения в изнасилване и затвор, а в замяна той трябваше да признае по-леките правонарушения и да изплати парична компенсация на ищците. През април т.г. обаче Кацав се отказа от споразумението и обяви, че ще докаже невинността си в съда, посочва Newsru. /БЛИЦ