Министерството на отбраната на Русия публикува в Youtube видео от първия полет на тежкия ударен безпилотен летателен апарат (БПЛА) „Охотник“ („Ловец“).

Той е разработка на Конструкторско бюро „Сухой“, което влиза в Обединената авиостроителна корпорация, предават осведомителните агенции, цитирани от Фокус.

Апаратът за първи път извърши пълноценен управляем полет с излитане, маневриране и кацане на 3 август. Както съобщиха тогава от военното ведомство, полетът на дрона е стигнал до височина 600 м около летището и той е бил управляван от оператор на земята.

Както съобщи източник от военно-промишления комплекс пред руската агенция, до края на 2019 година „Охотник“ ще извърши още няколко полета, като един от тях може да се проведе в напълно автономен режим.

До 3 август тежкият БПЛА, според информация от друг източник, вече е излитал, издигайки се на няколко метра над пистата и кацайки веднага след това. Извършена е серия от такива тестове, но те не се считат за полетни.

„Охотник“ е проектиран по аеродинамичната схема на „летящо крило“. Полетното тегло на машината е около 20 тона, дронът е оборудван с реактивен двигател.

Според военните БПЛА има противорадарно покритие и е оборудван с апаратура за оптико-електронно, радиотехническо и други видове разузнаване.