Огромни горски пожари бушуваха и вчера в Турция, като до снощи бяха погълнали близо 10 000 хектара гори, а пожарникарите неуспешно опитваха да ги потушат, съобщиха информационните агенции.
По данни на в. "Хюриет" с огнената стихия се борят 1300 души, подкрепяни от специална техника и авиация. Най-сериозно засегната е областта около курорта Анталия, където са изгорели 60 къщи в няколко села и хиляди хектари гора. Стихията вече взе и първата си жертва - възрастен жител на с. Караташ, съобщава Анадолската агенция. Пожарите в областта избухнаха в петък, а след това бяха разпалени от силните ветрове, достигнали на места скорост от 70 км/ч.
Освен около Анталия турските власти се опитват да ограничат общо 16 горски пожари, бушуващи в момента на територията на страната. Стихията не застрашава туристическия сезон в Анталия, която е най-големият курорт по турското крайбрежие, посещаван от над 7 млн. туристи годишно, но заплашва важни туристически дестинации като античния амфитеатър на Аспендос. Еколози предупреждават обаче за сериозните щети, нанесени от огъня на вековни гори от дъб и хвойна, които вероятно никога няма да се възстановят от пожара./БЛИЦ