Администрацията в седалището на Европейския парламент в Брюксел е одобрила въпреки глобалната финансова и икономическа криза предоставянето на 9,5 милиона евро за строителството на нов фитнес център за депутатите, съобщи радио “Контакт”.
По информация на радиото редица членове на Европарламента вече са разкритикували това решение. Депутатът-консерватор от Германия Инге Гразле го нарече неприемливо.
Според наблюдателите в условията на криза и в навечерието на предстоящите това лято избори за Европарламент решението за строителство на фитнес център може да повлияе негативно на имиджа на евродепутатите.
Раздразнение у европейските данъкоплатци предизвикаха както съобщенията в медиите за използване не по предназначение от страна на редица депутати на средства от бюджета на ЕС за заплащане труда на техни помощници, така и честите премествания на членовете на Европарламента, наричан често в пресата “пътуващ цирк”, посочва РИА “Новости”. Поводът за това сравнение е, че веднъж месечно депутатите и персоналът на Европарламента провеждат сесия в Страсбург, тоест извън седалището си в Брюксел. Привържениците на идеята всички заседания да бъдат в Брюксел твърдят, че така годишно от бюджета на ЕС ще се спестяват по 200 милиона евро. /БЛИЦ