Издигнатият през 2003 година паметник на покойния социалистически лидер и премиер Бетино Кракси ще бъде предложен на търг, съобщиха италианските медии.
Статуята беше поставена в град Аула по инициатива на тогавашния кмет Лучо Барани. Тогава нейното издигане предизвика серия от полемики заради обвиненията за корупция към бившия соцлидер, който почина в изгнание в Тунис.
Сегашният кмет на Аула Роберто Симончини обаче не иска присъствието на статуята на територията на общината си, заради което предложи тя да бъде продадена на търг.
„Статуята е направена от бял мрамор от Карара, следователно има немалка икономическа стойност. Може да се предложи на търг, още повече, че личността на Бетино Кракси беше преосмислена, така че и аз мисля, че той е бил държавник, на когото трябва да се отдаде заслуженото“, каза кметът.
Или с други думи, въпреки че администрацията на града не иска статуята, е готова да спечели нещо от нея.
Навремето статуята беше открита лично от дъщерята на Кракси - Стефания.
Преди година и друга историческа личност - тази на Ленин, предизвика протести, този път в Рим, където все още има улица с неговото име.
Група млади поддръжници на десни партии участваха в протестен митинг в квартала “Портуенсе“ в Рим, призоваващ за премахването на „Ленин“ като име на улица. В защита на искането си феновете на десните партии откриха дори и подписка. „Смятаме, че е немотивирано и антиисторическо улица в Рим да носи името на Николай Ленин“, каза за медиите един от инициаторите на подписката Федерико Рока, обърквайки името на Бащата на съветската революция.
Според протестиращите не е достойно улица да носи името на Ленин, тъй като именно той „е посял идеологическата база на теорията на терора, която е довела до унищожаването на милиони казаци и кулаци.“
Бившият съветник по културните въпроси в римското кметство Джани Борня обаче беше категоричен, че „улиците с исторически имена не могат да се пипат“. Според Джани Парис, бивш кмет на район XV, където е въпросната улица, никой от живеещите на нея не се е оплаквал, че се чувства обиден от името.
В Рим има и други улици с „исторически“ имена - „Маркс“, „Съветски съюз“, „Червена звезда“.
На остров Капри пък се намира най-големият паметник, посветен на Ленин извън територията на Русия. /БЛИЦ