В открито писмо, адресирано до лидерите на 27 държави-членки на ЕС, председателят на Европейският съвет изброил „опасните” проблеми, с които сега се сблъсква обединението: „агресивната” Русия, „напористия” Китай и радикалния ислям, пише The Independent.
В навечерието на срещата на върха, която тази седмица ще се състои в Малта и на която политиците ще обсъдят съществуването не блока, Доналд Туск призовал европейските страни да проявят „политическа солидарност”. Бившият премиер на Полша отбелязал, че самоувереният и напорист Китай, агресивната Русия, царящите в Близкия Изток „терор и анархия”, поставят под заплаха бъдещето на Европа.
 

„Дезинтеграцията на ЕС няма да доведе до възстановяване на митичния, пълен суверенитет на държавите-членки. Следствие от дезинтеграцията ще стане тяхната реална и фактическа зависимост от свръхдържавите САЩ, Русия и Китай” – предупреждава Туск. – Само обединени ние можем да бъдем напълно независими. Затова трябва да направим решителни и впечатляващи крачки, които биха изменили настроенията в обществото и да възродят надеждата за издигане на европейската интеграция на ново равнище”.
 
Превод и редакция: БЛИЦ