Австрийският вицеканцлер и лидер на консервативната Народна Партия обяви днес, че ще препоръча произвеждането на предсрочни избoри в страната, най-вероятно през септември, посочвайки, че дните на “голямата коалиция” са свършили, съобщи АП.
Вилхем Мьолтерер, който е и министър на финансите, заяви на спешно свикана конференция във Виена, че ще направи съответното предложение пред партийното ръководство на своята партия на среща утре. Австрия се управлява от правителство на така наречената “Голяма коалиция”, съставено в началото на 2007 г. между консервативната Народна партия и Социалдемократическата партия след изборите през октомври 2006 г., на които социал-демократите получиха лек превес.
Най-очевидната точка на противопоставяне между коалиционните партньори е отхвърлянето на общата политика на ЕС от страна на социал-демократите. В открито писмо, публикувано миналия месец в таблоида “Кронен Цайтунг”, канцлерът Алфред Гузенбауер и лидерът на Социал-демократическата партия Вернер Файман, заявиха, че ще искат референдум за бъдещите промени в договора за реформите на ЕС, както и за възможното присъединяване на Турция към Евросъюза. Австрийският парламент ратифицира новата мини-конституция на ЕС през април. По време на разгорещените парламентарни дебати преди вота Гузенбауер изтъкна, че ратифицирането на договора е важна, необходима и правилна стъпка. Изправен обаче пред спадаща популярност в редовете на собствената си партия, австрийският канцлер напоследък призна, че е променил гледната си точка, позовавайки се на проучвания на общественото мнение, според които едва 28 процента от австрийците имат положително мнение за ЕС. Неочакваното му изявление предизвика бурна реакция сред коалиционните партньори от Народната партия, които казаха, че не са били консултирани предварително. Късно вчера двете управляващи партии обявиха също, че не са успели да постигнат споразумение по планираната здравна реформа, засилвайки още повече безизходицата между тях. На днешната пресконференция лидерът на Народната партия Мьолтерер обвини социал-демократите, че са фокусирани единствено върху себе си, че нямат ръководство и посока и са изгубили “общата си база” като партия. “Не мога да наблюдавам безучастно и да позволя кризата в Социал-демократическата партия да се превърне в криза на Австрия”, изтъкна Мьолтерер, обявявайки намерението на своята Народна партия да предизвика предсрочни избори. /БЛИЦ