Преговорите в Женева за спасяване на световния търговски договор достигнаха днес мъртва точка, след няколко дни на несигурен прогрес, а френският президент Никола Саркози каза, че няма да подпише договора в сегашния му вид, съобщи Ройтерс.
Провалът може да доведе до протакане с години на преговорите в рамките на Световната търговска организация /СТО/ за премахване на търговските бариери в глобален мащаб.
“Това, което виждам са все още много големите различия. Днес ще стане ясно, дали е възможно да бъдат преодолени”, каза аржентинският представител на преговорите Нестор Стансанели. Първоначално се предвиждаше преговорите да продължат до събота, но делегатите казват, че по-вероято ще си тръгнат преди това, заради големите противоречия, отбелязва Ройтерс. “Сега сме възможно най-близо, от когато и да било, до споразумението, но последните стъпки винаги са най-трудни”, отбеляза еврокомисарят по търговията Питър Манделсън. Настоящият кръг от преговори за световно търговско споразумение, започнал през 2001 г. в столицата на Катар Доха, има за цел, наред с другото, да улесни селскостопанския износ на развиващите се страни към богатите страни, чрез намаляване на субсидиите за земеделие в развитите страни и снижаване на вносните мита за селскостопанската продукция. САЩ и ЕС направиха съответните предложения в тази насока, но настояват в замяна, развиващите се страни да отворят пазарите си за тяхната индустриална продукция, като автомобили и химикали, както и за банковите услуги и телекомуникациите. /БЛИЦ