В Пентагона по време на брифинг е съобщено, че военните в САЩ са готови за провеждане на изпитания на лазер поставен на БПЛА за унищожаване на вражески цели, пише tass.ru. това обаче можело да стане едва след като бъде повишена мощността на устройството.
През юли 2017 г. телевизия CNN публикува видеозапис как лазерно оръдие на борда на движещ се кораб унищожава БПЛА в небето на Персийския залив.
 

Лазерното оръдие XN-1 LaWS (Laser Weapon System - система лазерно оръжие) е разработено от компанията Kratos Defense & Security Solutions още в 2014 г. Почти веднага е инсталирано на борда на американския десантен кораб Ponce.
 
Към неговите преимущества може да се отнесе абсолютната му точност, безшумност и невидимост на изстрела. Тя няма нужда от складирани боеприпаси.
 
Изпитания на различни по мощност и бойно предназначение лазерни устройства извършват и корпорациите Lockheed Martin, Raytheon, Northrop Grumman и General Atomics. След успешните изпитания на XN-1 LaWS ВМС на САЩ проявили интерес към лазерното оръжие, предназначено за унищожаване на ракети във въздуха. За него обаче е нужна голяма мощ.
 
Northrop Grumman сега работи над създаване на лазер 5 пъти по-мощен от XN-1 LaWS. Именно от него се очаква да унищожава всякакви въздушни и надводни цели.
 
Армията на САЩ и Raytheon неотдавна извършили изпитания на лазер на борда на ударен вертолет AH-64 Apache. Работи се по системата SHIELD за компактни средства за лазерна защита на американски бомбардировачи и транспортни самолети, а в перспектива и на изтребители.
 
През декември 2017 г. Пентагонът сключва договор с Lockheed Martin за инсталиране на лазерно оръжие на изтребител F-15.
 
А през януари 2016 г. става известно, че Lockheed Martin разработва високоенергетично лазерно оръжие HELIOS (High Energy Laser and Integrated Optical-dazzler with Surveillance) с управляемо ракетно оръжие за разрушител от типа на Arleigh Burke.
 
Независимо от активните разработки и очевидни предимства лазерното оръжие има съществени недостатъци.
 
Първо, оръжието употребява много електроенергия, която се добива от тежки генератори, намаляващи маневреността на платформата.
 
Второ, то може да се използва изключително с пряко видими цели, което ограничава възможностите му на сушата.
 
Трето, разработват се способи за отразяване на лазерния лъч от сравнително евтини материали.
 
Редакция БЛИЦ (по публикации в чужди медии)