Президентът на Армения Серж Саркисян пристига днес на двудневна официална визита в България по покана на своя български колега Георги Първанов, съобщиха от пресцентъра на арменското президентство, предаде РИА Новости.

В същия ден Саркисян и Първанов ще се срещнат на “четири очи”, след което ще се проведат българско-арменски преговори в разширен състав и ще се състои церемония по подписването на двустранни документи.


Планира се да бъде подписан протокол за провеждането на Дни на българската култура в Армения през 2009 г. и Дни на арменската култура в България през 2010 г., работен план за сътрудничество в сферата на държавното управление за 2009 – 2014 г., споразумение за сътрудничество в архивното дело, както и протокол за внасяне на поправки в споразумението за избягването на двойното данъчно облагане между двете страни.

Ръководителите на двете страни ще участват в откриването на арменско-български бизнесфорум.
В хода на визитата си Саркисян ще участва в работен обяд с българския премиер Сергей Станишев, ще се срещне с председателя на Народното събрание на България Георги Пирински, ще положи венец на паметника на Незнайния воин.

В Националната галерия за чуждестранно изкуство президентите Саркисян и Първанов ще участват в церемонията по откриването на изложба на колажи на знаменития кинорежисьор Сергей Параджанов.
Саркисян ще посети и посолството на Армения в София. /БЛИЦ