Президентът на Гвинея Бисау Жуан Бернарду Виейра беше убит при сблъсъци. Безредиците в страната започнаха, след като началникът на Генералния щаб на армията на страната генерал Батиста Тагме На Вай загина при експлозия вчера.
Президентът е бил убит от войници, когато се е опитал да напусне резиденцията си, съобщи АФП, като се позова на представители на военното командване, предаде РИА “Новости”. “Президентът Виейра беше убит от войници, когато се опитваше да избяга от сградата, която беше атакувана от войници, близки до началника на Генщаба на армията на страната Тагме На Вай”, цитира агенцията думите на представители на военното командване. Те казват още, че президентът “беше една от основните фигури, отговорни за смъртта на Тагме”.
Newsru припомня, че през изминалата нощ стана експлозия в щабквартирата на армията в столицата на Гвинея Бисау. Генерал Вай е бил в сградата. При взрива той  е бил смъртоносно ранен и е починал. Сериозно са пострадали още петима души.
АП предаде, че след този инцидент в района на президентския дворец в продължение на няколко часа е имало стрелба. Вай беше смятан за политически противник на президента. Засега не е известно какво е предизвикало експлозията в щабквартирата на армията. Министърът на отбраната и други високопоставени официални лица отказват да правят коментар.
В малката страна в Западна Африка Гвинея Бисау през последните четири месеца има сериозен конфликт между президентската администрация и командването на армията. На 23 ноември миналата година група военни нападнаха резиденцията на държавния глава. Тогава загинаха двама охранители. През януари т.г. беше извършено покушение срещу генерал Вай. Колата му беше обстрелвана в района на президентския дворец. 
Ръководителят на Африканския съюз Жан Пинг осъди убийството на президента на Гвинея Бисау. “Бях силно шокиран, когато сутринта чух за убийството на президента на Република Гвинея Бисау Ниньо Виейра. Африканският съюз и аз лично осъждаме това престъпление”, цитира РИА “Новости” думите на Пинг.
Властите в Португалия, чиято колония е Гвинея Бисау до 1974 г., потвърдиха смъртта на президента на африканската страна.
Жуан Бернарду Виейра е роден през 1939 г. Беше един от лидерите на борбата за независимост на страната от Португалия, по време на партизанската война получава прякора ”Ниньо”. Държавен глава на страната е от 1980 г. до 1999 г., като преди това е премиер. През 1999 г. е свален от власт след конфликт с армията, а през 2005 г. се връща на власт чрез избори, припомня ГазетаРу. /БЛИЦ