Босна и Херцеговина като държава няма шансове за успех, изходът от тази ситуация е да се раздели на независими държави. Това каза в навечерието на отбелязването на Деня на републиката президентът на Република Сръбска Милорад Додик в интервю за телевизия RTS, цитирано от "Фокус".
„Изходът е в разпада, мирния разпад, това е Босна – страна, която няма шансове да просъществува. Смята, че дошли отстрани идеалисти се опитват да създадат някаква концепция за държавност. Защо Босна и Херцеговина трябва да съществува? Защо?“, пита той. 

Босна и Херцеговина „се основава единствено на идеализма на мюсюлманите в Босна и Херцеговина, които искат да имат някаква своя голяма държава, но нямат шансове“, казва политикът пред сръбската национална телевизия.

Според него съставните части на Босна и Херцеговина – Република Сръбска и Федерация Босна и Херцеговина – трябва мирно да се разделят „по съществуващите разделителни линии“. „Да поставим държавни граници и по този начин да разрешим ситуацията, а едва след това да се обърнем към сътрудничеството“, посочва Додик.