Премиерът на Китай Вън Цзябао призова Кембридж да прости на аспиранта, който на 2 февруари хвърли по него обувка. Политикът заяви, че образованието е най-добрата помощ за младия човек и призова университета да не отказва на Мартин Янке да продължи обучението си, предаде АФП.
Посланикът на Китай във Великобритания съобщи, че 27-годишният германец е поднесъл извинения за постъпката си и те са били приети. Утре, 10 февруари Янке ще бъде изправен пред съда по обвинение в нарушаване на обществения ред. Той може да получи 6 месеца затвор и 5 000 британски лири глоба.
ЛентаРу припомня, че Мартин Янке е аспирант в катедрата по генетика, изучава диабета, разсеяната склероза и артрита. Той хвърли обувка по Вън Цзябао по време на негова реч в университета в Кембридж, като извика: “Това е скандал” и нарече китайския премиер диктатор. Според посланика младият човек просто недостатъчно добре познава съвременен Китай. Хвърляйки обувка по политик, Янке повтори постъпката на журналиста Мунтазер ал Зайди. Иранецът хвърли обувките си по американския президент Джордж Буш по време на пресконференция в Багдад през декември 2008 г. /БЛИЦ