Принц Чарлз е опитал да прекъсне военната операция в Афганистан, за да уважи свещения месец на мюсюлманите рамазан, предаде „Скай нюз”. Изданието се позовава на думи на бившия американски посланик в Лондон Уилям Фариш. Принцът на Уелс е искал да убеди американския президент Джордж У. Буш да обяви пауза на инвазията в страната.

Принцът е разговарял с дипломата по телефона няколко седмици след началото на операцията, предизвикана от желанието на американците да отвърнат на атаките на 11 септември 2001 година.

„Принц Чарлз ме попита дали е възможно да прекъснем инвазията заради рамазана, и дали мога да предам това му искане на президента Буш”, пише в биографията си бившият посланик.


Той му е отговорил, че подобна молба е трудна за изпълнение, след което принцът изненадващо казал: „Но вие американците може да направите всичко”.

Посланикът е попитал принц Чарлз „Сър, вие сериозен ли сте”? „Абсолютно”, отговорил най-големият син на кралица Елизабет Втора.

Близо 20 000 американски и британски военнослужещи бяха изпратени в Афганистан след атаките на 11 септември.

Принц Чарлз е отправил молбата – останала без положителен отговор – близо две седмици преди свещения за мюсюлманите празник в срещата на ноември.