Убийство в САЩ от 80-те години на миналия век на момиче, което влиза в историята като "Принцеса Доу", все още не дава покой на любителите на тайни и мистерии. Чудовищното престъпление остана неразгадано, а самоличността на момичето – неизяснена. Може би поради тази причина всяка година покрай случая се появяват нови версии и спекулации.

Тялото на жертвата е открито в тихото малко градче Блеърстаун, Ню Джърси, през 1982 година. По това време там живеят около 5 хиляди души, а няколко години преди ужасяващото събитие там е сниман сериалът на ужасите „Петък 13-ти“, режисиран от Шон Кънингам.

На 15 юли сутринта гробарят Джордж Кийз отива в покрайнините на гробището,  за да види дали може да се отдели малко земя за нови гробове. Мъжът усетил едва доловима миризма на гниене и смятал да провери гробовете, но в един момент осъзнал, че миризмата няма как да идва от могилите.

Джордж тръгнал към мястото, откъдето идвала миризмата и на самия ръб на дерето се натъкнал на женско тяло с разбита глава.Момичето било облечено с червена тениска с къс ръкав, дълга пола, която била вдигната над колената. Нямала нито бельо, нито обувки.

Тя носела само едно бижу – скъпо синджирче от 14-каратово злато със златен кръст, заплетен в косата.

Починалото момиче било на възраст между 14 и 18 години, високо 157 см. и тежало около 50 кг. Имало тъмна коса до раменете. Ноктите й били лакирани с червен лак, ушите - пробити (лявото ухо - два пъти).

Момичето нямало отличителни белези като татуировки или белези от операция. Било нормално развито и поддържано.
Според разследващите,жертвата никога не е раждала и не е била бременна. Двата  й горни предни зъба били малко по-тъмни от останалите, но причината за това така и не е установена.  

Като причина за смъртта лекарите посочили многобройните наранявания по главата с тъп предмет. Момичето имало наранявания и по ръцете. Предполага се, че те са получени при опит за самозащита.

Кога точно е убита, експертите не успяват да установят с точност.  Вероятно смъртта й е настъпила от няколко дни до седмици. Не е установено и дали момичето е било изнасилено, преди да бъде убито и дали е убито на мястото, на което е открито.

С разследването на мистериозния случай се заема лейтенант Ерик Кранц, чиято личност е изключително любопитна за феновете на тайните и мистериите. Полицаят участва в епизод от сериала "Петък 13".


Една от последните реконструкции на външността на Принцеса Доу

Заради ниския бюджет на филма, от продукцията се обърнали за помощ към местната полиция и така Кранц се появява в сцена, в която двама детективи се притичват на помощ на крещящо в лодка момиче, което след това е удавено от злодея.

"Ще бъда изключително изненадан, ако не разрешим този случай", казва Кранц в началото на разследването на убийството.
Той взима ДНК проби и пръстови отпечатъци на починалата, но така и не успява да установи нейната самоличност.

Не е изключено да е била проститутка. Никой от местните сводници и работещи момичета обаче не я разпознал. Издирването на роднините й също не дава успех.

Името "Принцеса Доу" измисля самият Кранц. В американската полиция неидентифицираните женски трупове обикновено се назовават като „Джейн Доу“, а мъжките - „Джон Доу“. Но Кранц не искал това момиче да остане неизвестно и я нарича „Принцеса“, предполагайки, че приживе тя е била много скъпа за някого - нечия съпруга, дъщеря или сестра.

По време на разследването се появяват няколко версии за ужасяващия инцидент.

Реконструкция на външността на Принцеса Доу

„Принцесата” може да е станала жертва на сериен убиец, макар че по това време в провинцията не са регистрирани действащи маниаци.

През 1999 г. арестуваната в Калифорния по подозрение за различни престъпления Дона Кинлоу неочаквано заявява, че съпругът й и рецидивист Артър пред очите й е убил млада проститутка на гробището в Блеръстаун през лятото на 1982 година.

Според друга информация, Дона казала, че мъжът й е докарал тийнейджърката в дома им и опитал да я принуди да стане проститутка. След като не постигнал целта си, я откарал в неизвестна посока.

След това, в изблик на гняв, Артър казал на жена си: „Ще те убия, както онова момиче, което беше при нас“.

Въпреки това детектив Стивън Спиърс-младши, който поема делото "Принцеса Доу" от 1999 г., след разговор с престъпната двойка, казва, че колкото повече ги слуша, толкова по-малко вярва, че те са виновни.

Двамата така й не успяват да кажат как се казва момичето, а движенията им, засечените от полицията, доказват, че няма как през лятото на 1982 година да са били на гробището.  

Въпреки това, когато криминалист нарисувал скица на лицето на момичето, което мъжът на Дона докарал (по описание на последната), то много приличало на това, което би могла да има Принцеса Доу.


Портретът по описание на Дона

Според друга версия, жертвата може да е бегълка, която е използвала различни фалшиви имена, докато работи в хотел в Оушън Сити, Мериленд.

През 2012 г. шестима души заявяват, че знаят коя е Принцеса Доу, но случаят остава открит.

През същата година проба от косата и зъба й е изпратена за изследване, което е заключило, че починалата най-вероятно е родена в САЩ.

Пробата на косата показала, че Принцесата е живяла между седем до 10 месеца в Средния Запад или в Северозападната част на САЩ. Пробата от зъба – че може да е от Аризона. Освен това са направени изводи, че момичето е прекарало дълго време в Лонг Айлънд.

По време на разследването жена казала, че как на 13 юли 1982 г., докато била с дъщеря си в магазина, видяла момиче със същите дрехи срещу гробището.

Установено е, че полата и блузата на Доу са произведени в Средния Запад, въпреки че етикетите им липсват.
След публикуване на снимки на Принцесата, трима души казват, че са си купили подобни дрехи в магазин в Лонг Айлънд, който в момента е затворен.

Самата девойка е погребана на 22 януари 1983 г., само на сто метра от мястото, където е намерено тялото й.Жителите на града плащат за скромна надгробна плоча.

Превод: БЛИЦ