Продадоха на търг средновековна монета за рекордната сума от 34 000 евро.
Номиналът на монетата е 1 пфениг, а възрастта й е 1250 години. Тя тежи 1,18 грама и за пръв път е била открита в центъра на германския град Трир през 1981 г., съобщава "Дойче Веле". 34 000 евро за нея е заплатил на търг в Дортмунд неизвестен германски колекционер.

Според експертите това е най-старата монета, която е откривана някога на територията на Германия. Нейната оценъчна стойност до началото на аукциона е била 25 000 евро. Уникалната монета е била предложена от частен колекционер от Люксембург. Най-вероятно пфенигът е била отсечен по времето на франкския крал Пипин ІІІ /714-768/ в Трир.

След въвеждането на динара – официална парична единица на Централна Европа – Пипин, бащата на Карл Велики, е иззел от употреба останалите от римско време монети, смята акционерът Удо Ханс.

"Това е първата монета със символиката на Централна Европа. Подобни парични знаци са били в обръщение до ХІV век. Пфенигът е бил отсечен в самото начало на паричната реформа, в хода на която е бил съкратен броят на монетните дворове, а целият процес на отсичане е станал централизиран", допълва Ханс. /БЛИЦ