Гръцкото правителство продаде авиокомпания Олимпик Еърлайнс на частната компания Марфин инвестмънт за 177,2 милиона евро.
Очаква се приватизационната сделка да бъде финализирана през октомври. При подписването на приватизационния договор имаше протести на няколко десетки работници, страхуващи се, че ще останат без работа. Споразумението за продажбата на авиокомпанията беше постигнато във време на силен спад на БВП, ръст на публичния дълг и висок бюджетен дефицит в Гърция, посочва Б 92.
Министърът на развитието на Гърция Костис Хаджидакис оцени, че “с това започва нова епоха за Олимпик, време на стабилност и по-нататъшно развитие на компанията, време без дългове и несигурност за работещите в нея, както и усложнения с ЕС”.
През септември 2008 г. ЕС разреши на правителството на Гърция да продаде Олимпик Еърлайнс при условие, че фирмата върне получените 850 милиона евро държавни субсидии.
Олимпик Еърлайнс е основана от Аристотел Онасис, която под заплахата от национализация през 1974 г. той подарява на държавата. Предстои гръцкият парламент да се произнесе по приватизацията на авиокомпанията. /БЛИЦ