Амбицията на турския град Болу беше чрез строителството на луксозен комплекс да привлече заможни чужденци, предимно граждани на държави от Персийския залив. За мащабността на проекта говори неговата цена – 200 млн. USD. Всичко обаче се проваля, след като компанията инвеститор – Ѕаrоt Grоuр, фалира. Причината е задължение в размер на 27 млн. USD, съобщава турският вестник Нurrіуеt, цитиран от fakti.bg

Проектът е включвал строителството на 732 луксозни къщи, както и плувни басейни, здравни центрове, турска баня, малове и джамия.

Досега покупка на етап „строеж” са направили клиенти от Катар, Кувейт, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Те са придобили 350 имота срещу цени между 370 000 и 530 000 USD. Особеното в случая е, че от управата на компанията заявяват, че са били подведени от некоректни клиенти и затова са поискали от съда да бъдат обявени в банкрут. Последният обаче е решил да ги обяви в несъстоятелност.

От Ѕаrоt Grоuр твърдят, че не са получили вземания в размер на 7.5 млн. USD. Става дума за имоти, които са продадени на граждани от района на Персийския залив. Предстои компанията да обжалва на по-горна инстанция решението на съда.

До момента 587 от къщите в комплекса са завършени. От Ѕаrоt Grоuр са изчислили, че им е необходимо да продадат още 100 къщи, за да могат да покрият дълговете си.