Привържениците на Тръмп - 77 милиона американци, имат отношение към нахлуването в Капитолия като към нещо, което не е повече от легитимен протест, докато противниците на Тръмп мислят, че това е нападение, атака върху конституционната система в САЩ.

Това каза за БНТ проф. Никола Алтънков от Калифорнийския университет в Санта Барбара. Според него разискванията по темата ще продължат много дълго време.

Тръмп взривява статуквото още откакто се е появил като кандидат за президент. Според проф. Алтънков призивите на настоящия президент на САЩ не трябва да учудват никой, който е следил как протича неговото президентство.

Тръмп не е конвенционален човек и той не се движи по установен ред за американски президенти и затова не е много приятен на едни хора в Америка, но точно и поради тази причина има и много привърженици.

Има два начина за отстраняването на Тръмп в момента. Единият е позоваването на 25-ата поправка, за която няма време.

Другият начин е да има решение за импийчмънт от Конгреса и Сената. Но импийчмънт не означава отстраняване, а порицаване.

"На 20-и ще имаме нов президент, освен ако не стане нещо форсмажорно. Има време да се случат неща, които са от доста по-неприятен характер", предупреди професора.

Според него ще има друг протест на 20 януари.